vineri, 24 septembrie 2010

Vadu - Periboina - Gura Portitei, iunie 2009

...sau Soare, NISIP, Serpi, Desis, NISIP, Liniste, Valuri, NISIP...


Trei ore si jumatate de somn. La patru suna ceasul. Oricum e mai bine decat sa sune la sapte, intr-o zi de lucru...
La cinci si jumatate iesim din Bucuresti. Ne temem de finalul autostrazii si de cozile ce se formeaza acolo. Avem noroc, e liber. La opt suntem in fata combinatului parasit de la Vadu, punctul de urcare pe biciclete.
Ne ungem cu crema de soare si ne pufaim bine cu spray antitantari.

Urmeaza o bucata scurta pe placi de beton si apoi ne abatem in stanga pe un drum de nisip. Inaintam foarte bine pe el, nisipul e intarit, umed de la roua diminetii si doar Ovidiu se mai afunda rareori in el, caci are anvelope inguste.

Suntem pe Grindul Chituc si ne indreptam in viteza spre Nord. Soarele diminetii ne mangaie bland, insa ne gandim ca spre pranz nu va mai fi la fel de bun cu noi.



Pe masura ce ne indepartam de civilizatie apar tot mai multe animale pe drum. Vedem pelicani, rate, gaste negre, egrete si multe altele pe care nu le cunoastem.
Dau sa ocolesc o buturuga, dar cand ma uit mai bine e de fapt o broasca testoasa.

Apoi un sarpe de vreo un metru si douazeci traverseaza in viteza printre bicicletele noastre. Mai mergem putin si altul se prajeste colac la soare. Vreau sa-l pozez, dar fuge. Apar alte boaste testoase, alti serpi, dar nu mai oprim, deja ne-am invatat cu ei.
Trecem pe langa o unitate militara de unde ne alearga trei catei, nu prea sunt hotarati sa ne atace, asa ca vorbim cu ei si-i mangaiem, ne lasa sa plecam mai departe. Am strabatut opt kilometri pana acum, stim ca avem treizeci si cinci, asa ca bagam pedale.
Pe dreapta sunt multe masini parcate chiar pe plaja, corturi. Noi insa nu ne mai oprim pana la primul baraj.

 

 

Urmarim in continuare linia electrica si ajungem si la al doilea baraj, la Periboina. Aici se termina drumul de acces auto.

 

 

Ne ataca un alt catel, dar fiind unul singur, schimb tactica si-l alerg eu nitel pe el.
Drumul nu prea arata bine in continuare, de fapt e o poteca invadata de vegetatie. Ne temem de pene, dar suntem pregatiti cu camere si petice, bagam mare.
 

Plantele ne zgaraie gambele, cel care merge in fata aduna toti paienjenii din Delta, iar desisul e din ce in ce mai greu de strabatut. Folosim bicicleta pe post de maceta, sa ne croim drum, iar asta presupune un efort destul de mare. Paienjenii sunt chiar enervanti, asa ca schimbam destul de des locul la conducere.

Inima ne sare din piept cand zboara cate o pasare mai mare decat o gaina la un metru departare. Am parazapezile in rucsac, dar mi-e lene sa le pun, asa ca indur cu stoicism loviturile nuielelor peste gambe. Deja e cam cald, a trecut de orele unsprezece. Dupa planul initial trebuia sa fim deja ajunsi la Portita. Intr-un final jungla se deschide si in departare apar radarul si farul. Prindem puteri si crestem viteza. Inteleg acum de ce se prefera in Delta transportul pe apa, la asa drumuri... Depasim farul si vedem statiunea destul de bine.

S-a facut deja amiaza si ajungem in port, transpirati si plini de ciulini, de panze de paianjen. Constat acum si ca dintr-un picior imi curge un firisor de sange, nu e decat o zgarietura superficiala.

 

 

 

Ne aruncam lucrurile in cabanutele de pe plaja, luam berea si ne asezam pe nisip.
Portita e asa cum o stiam, curata, linistita. Ceva s-a schimbat si culmea, in bine. Ma refer la preturi, sunt mult mai accesibile ca acum trei ani. A! Si tantarii! Da, tantarii! Nu mai sunt! Asta e un an din aia rari, fara tantari.

 

 

 
 
Pledoarie ptr Portita:

 

 

 

 

Seara a fost o nunta pe plaja, cu preot si cu toate cele.

La lumina lunii...

 

Si un mic spectacol pe plaja, oferit de un grup de lipoveni, langa focul de tabara.

Duminica pornesc inapoi, de data asta singur, caci Ovidiu e foarte ars de soare si s-a hotarat sa ia bacul pana la Jurilovka. Si bine a facut! Caci acei opt kilometri de nisip ud de dimineata acum sunt un cosmar. Parca merg pe plaja, bicla danseaza in toate partile. Am reusit sa si cad o data, de fapt mai mult a fost o culcare pe o parte, ca mergeam cu 5km/h. De la inceput a fost mai greu ca la venire, caci bate un vant tare, din fata. Cu toate astea zbor prin desis si in 45 de minute sunt la Periboina. Chiar cand sa ajung acolo ma ataca trei caini. Doi cat un vitel si unul ceva mai mic. Pun bicicleta intre mine si ei, insa sunt foarte hotarati, unul o ia pe o parte si altul pe alta si chiar vor sa muste. Noroc cu stapanul, care era in zona si i-a potolit. Nu le-am dat cu spray in nas ca mi-era teama sa nu-i fac mai agresivi, dar daca nu-i linistea pescarul asta era ultima solutie. In continuare merg tare si pare ca o sa ajung la Vadu in maxim doua ore si un pic. Si ritmul asta il pastrez pana la unitatea militara. Ma legitimeaza un granicer si apoi plec mai departe, dar intru in zona nisipoasa. A fost cea mai grea zona pe care am parcurs-o pana acum, mai rau ca pe Transfagarasan sau pe Transalpina. Opt kilometri in o ora. Incerc si pe jos, dar ma afund si eu si bicla si mai mult de 3-4km/h nu pot atinge. Cam asa arata drumul:


Cu greu ajung la final. Acum nu am nicio treaba cu piciorele, in schimb ceafa si trapezul sunt in pioneze, de la cat am tras de ghidon, sa nu cad in nisip. Ma mir ca s-a intamplat doar o singura data. Deci drumul trebuie facut dimineata, cat e umed de la roua, sau dupa ploaie, altfel e dificil de parcurs. In primavara asta am revenit in zona si am incercat o alta varianta de a ajunge la Portita, de aceasta data prin Grindul Lupilor. Nu am mai avut probleme cu nisipul, insa de la ecluza de la Canalul 5 si pana la intersectia cu drumul de la Periboina, cale de 3-4kilometri, am luptat cu iarba inalta, care acoperea drumul si cu sleaurile ascunse sub ea. S-a lasat si cu cateva pene suferite de cei impreuna cu care am  pedalat. Mai jos am atasat circuitul facut, care a inclus si Cetatea Enisala, musai de vazut, daca ajungeti in zona.

 



Cumva am reusit sa pierd track-ul GPS pentru tura Vadu - Gura Portitei.
Mai jos este inregistrarea pentru Sinoe - Grindu Lupilor - Gura Potitei - Jurilovca - Enisala - Sinoe.

Pentru track-ul GPX lasati un comentariu si vi-l pot trimite.

18 comentarii:

  1. Super tare! probabil o zona unde putina lume ajunge cu bicicleta. Ai cumva vreun track?
    Felicitari si ture faine in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Corect, nu prea merge nimeni pe acolo, de altfel starea potecii spune multe despre cat de umblata e.
    Din pacate nu aveam GPS pe vremea aceea, insa nu ai cum sa te ratacesti, nu exista nicio raspantie care sa duca altundeva. Din Vadu, de la Combinat, tot spre Nord. S-ar putea sa existe pe bikemap.net ruta trasata de altcineva...

    Multumesc, deocamdata incerc sa le scot la lumina pe cele mai vechi, care mi s-au parut mai interesante.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am gasit si track-ul, exact pe acolo am mers si noi: http://www.bikemap.net/route/554285#lat=44.62078&lng=28.78281&zoom=10&type=1

    RăspundețiȘtergere
  4. Tura asta e una din favoritele mele desi nu am apucat s-o parcurg, dar este in TODO! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Este foarte interesanta tura si legata cu 1-2 zile de relaxare la Portita, chiar e de vis.
    Pentru intoarcere se poate folosi - am aflat si eu abia anul urmator :) - un alt traseu, prin Grindul Lupilor, l-am parcurs in vara voi reveni si cu descrierea lui.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu abia acum la batranete am ajuns in delta si mi-a placut enorm, anul asta am gustat-o din postura de vaslas, dar dupa cum spuneam am in plan si o tura cu bicicleta. De fapt le povesteam pinguinilor despre turele tale chiar cand eram in delta si ma bucur nespus ca te-ai lasat convins sa le grupezi. Experienta noastra este relatata de Andrei aici:
    http://andrei-life.blogspot.com/2010/06/delta-dunarii.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Sabastian, mi-a placut mult tura voastra, e musai sa incerc si eu mijlocul asta de locomotie :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc, si ca sa vezi cum se intrepatrund lucrurile pe langa tura de biciclit de-a lungul Dunarii pe care ai inceput-o mai vrea sa ma fac ceva despre care am aflat intr-un mod cam neplacut:
    http://www.adevarul.ro/locale/galati/Lectie_de_indiferenta-_Cum_sa_ignori_cel_mai_lunga_cursa_de_caiac-canoe_din_lume_0_326367442.html

    Tura din delta a fost geniala deoarece am fost inaintea sezonului turistic (era si prohibitie la pescuit pe canale) si era dupa o perioada mai rece si nici tantari prea multi nu au fost asa ca ne-am bucurat de natura in liniste... Sunt multe de povestit deja m-a apucat nostalgia si am ata de mult de lucru la serviciu...

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut Vlad!
    Superba tura! Mi-asi dori si eu sa ajung la Gura Portitei. Stii cumva cat costa transportul cu bacul de la Jurilovca tinand cont ca vreau sa transport si bicicleta cu mine?
    Multumesc!
    Sa auzim de bine!
    Claudiu

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut,Claudiu.
    Daca iei cazare la ei e gratis. Altfel era 25 de persoana. Ptr bicla inca10 lei.
    Dar dupa 1 oct nu cred ca se mai fac curse regulate, Poate doar sa ai noroc sa te lipesti la vreun grup. La comanda e 300 lei salupa, prea scump.
    Dar ai si variantele prezentate mai sus, prin Grindul Lupilor sau Grindul Chituc, unde nu platesti transport.

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut,

    Intrebare:
    Pe la Grindul Lupilor pe google maps pare intrerupt traseul la "canalul nr 5"
    Aici:
    https://www.google.com/maps/@44.6936592,28.9509622,430m/data=!3m1!1e3
    Cum trecem cu bicla spre Gura Portitei? E bac? E poza neactualizata?
    Multe ture frumoase!
    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  12. Cand am fost noi poarta ecluzei era deranjata de gheata si neoperabila, intr-o pozitie ce permitea traversarea cu bicicleta pe umar. Nu e ceva periculos sau prea mare echilibristica.
    Nu cred ca au reparat-o de atunci. Pozele de pe GE erau la fel si cand si am fost noi, deci neactualizate, nu te ingrijora din cauza lor.

    Trebuie sa tineti cont ca Grindul Lupilor e Rezervatie Exclusiva, deci accesul nu e permis. Eu am incercat sa-i contactez pe mail pe cei de la administratia rezervatiilor Deltei, pentru o autorizatie, dar nu mi-au raspuns, asa ca am traversat pur si simplu.
    Dar e posibil sa aveti ceva discutii cu rangerii, daca va intalniti cu ei.

    Merci si ture frumoase si tie!

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu am facut tura pe 02.10.2015 impreuna cu 4 prieteni.
    Dus pe Vadu - Grindul Chituc si intors pe Grindul lupilor - Sinoe.
    Ne-a oprit o patrula de la rezarvatie care a vrut sa ne intoarca, ne-a amenintat cu amenzi de 3000ron/persoana, dar colegul lui ne-a facut semn sa trecem...
    La ecluza de la Grindul lupilor am ajuns cand se inserase iar barajul era deschis. Noroc cu pescarii care l-au trecut pe primul ajuns dintre noi (restul faceam la pene) si apoi i-a lasat barca cu vasle ca avea treaba. Pe restul ne-am trecut prietenul nostru.
    Pene - cat cuprinde. Unul dintre noi a facut cred 20 de pene. A schimbat 4 camere si a pus o gramada de petice.
    Eu am luat numai cativa ghimpi si am continuat fara sa schimb camere. Doar umflam din cand in cand. Cred ca am avut noroc cu bicicleta noua si cu cauciucuri mai cramponate, iar ghimpii fiind destul de scurti nu au ajuns la camera mea decat putin.
    Cred ca tura trebuie fecuta in Mai-Iunie cand Coltul Babii (ghimpele) este fraged sau bagat solutie anti-pana la roti. Altfel va intarzie foarte mult si prapaditi o gramada camere si petice.
    O tura grea, obositoare (pedalatul pe pleja ne-a stors mai rau decat o urcare de categoria 1), lunga, dar avem satisfactia ca am reusit sa o terminam fara pagube majore.
    Drumul de intoarcere pe Sinoe-Grindul Lupilor este mai usor dect cel pe Vadu - Periboina. Deci cine vrea o tura mai usoara sa o ia pe acolo, doar sa aiba noroc la trecere sa fie barajul inchis sau sa se descurce cu pescarii la treceri.

    Merci si spor la pedalat.
    Lucian Lepadatu

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut,
    Fost si noi, o echipa de 6 oameni, la mijlocul lui mai.
    A fost o tura de 3 zile cu o zi prin padure in Macin (Niculitel Greci si inapoi) si 2 zile spre Gura Portitei si inapoi.
    Am mers pe malul marii de la Vadu la Gura Portittei si am muncit din greu. Entuziasmul ca esti pe malul marii iti da puteri vreo ora, doua, pe urma e doar multa multa munca.
    E de ales intre 2 rele, sa mergi pe plaja in linie dreapta cat vezi cu ochii prin nisip mai mult sau mai putin afanat, cu foaia mica sau sa mergi pe cealalta parte a grindului, pe malul lacului, pe o carare unde gonesti din cauza mustelor si tantarilor care intra in nas, in gura, in urechi, in ochi si sunt super agresivi.
    Personal am preferat nisipul. Am ajuns ciuruiti de tantari, zgariati in vegetatie, plini de muste lipite de pielea acoperita de crema de soare, iar bicicletele erau in stare jalnica, mult nisip, apa sarata, le-am cam abuzat.
    Cele mai placute momente au fost chiar la Gura Portitei, la o ciorba de peste si o tura cu caiacul pe lac.
    La intoarcere am mers pe grindul Lupilor, dar am gasit ecluza deschisa si nu am putut traversa decat tocmind un barcagiu la Gura Portitei sa ne treaca (pe noi si biclele) peste canal.
    Tura a fost frumoasa, dar mai grea decat ne asteptam de la cateva zeci de km de plat, iar recompensa primita (dupa parerea mea) a fost mai mica decat de la o tura de munte.
    Am avut facut si o pana, dar spinul cred ca l-am adus din Macin si am tot umflat roata pana am ajuns pe plaja, unde am putut scufunda camera in mare sa vedem pe unde scapa aer :)
    Merge, sa o faci odata, sa ajungi cu bicicleta la Gura Portitei, dar pe viitor o sa aleg cararile din Macin si Pricopanu, iar pentru Gura Portitei iau barca de la Jurliovca.
    Multe tura frumoase,
    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  15. Lucian si Adi, va multumesc pentru impresii si pentru informațiile actualizate.
    Eu am avut aproape o obsesie cu Portita, am vrut sa ajung acolo pe toate caile posibile. Pe langa Chituc si Lupilor am mai venit si din nord, de la Perisor, e si povestea asta pe blog. Ture faine!

    RăspundețiȘtergere
  16. Update 2016. Ecluza de la canalul 5 a ramas blocata deschisa de anul trecut toamna/iarna. Minus pescari cu barca sa te treaca, e impracticabil. Periboina e facubil, dar numai in perioada inainte de septembrie/octombrie altfel o planta anume cade spini care va fac pene gramada. Aveti mai multe bucati pline de nisip de pushbike inclusiv vreo 5-7km de plaja. Recomand minim 3-4 litri de apa de persoana ca minus cherhana sau casa unui pescar cu 1-2km inainte de Periboina venind dinspre Gura Portitei, nu aveti alta sursa de apa. Traseul Gura Portitei>Vadu este aprox 40 km. Aveti aici ruta de Strava pentru traseul facut de catre mine: https://www.strava.com/activities/647563507

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru update.
      "Coltii babei" este planta pacatoasa.

      Ștergere